Založeno 1918 - Labyrintem dějin českých zemí

Typ akce: 
Svátek / výročí / oslava
Datum: 
21.05.2018 10:30 - 01.06.2018 19:00
100. výročí vzniku ČSR

 
Další z výstav v rámci projektu Založeno 1918 se uskuteční od 27. února do 1. července 2018 v Císařské konírně Pražského hradu. Na výstavě si připomeneme zlomové okamžiky ve vývoji českého státu od 10. století do současnosti.
Nejvzácnějším exponátem bude nejstarší dochovaná listina dokládající existenci českého státu - originál Vladislavova privilegia z roku 1158.

Na výstavě si nejprve můžete prohlédnout moderní dějiny. Postupně se pak vracíte v čase a dostanete se tak až na samý počátek dějin našeho státu. Expozice je multimediální, proto se můžete třeba posadit do retro křesla nebo se dívat na televizní zpravodajství z dob komunismu či zhlédnout dobové dokumenty z období roku 1939. Výstavou se prolínají autentické zvukové záznamy a dobové obrazy na stěnách. Můžete si třeba i vyzkoušet, jak se psalo v dávných časech.

Na výstavě jsou z moderních dějin například přístupové smlouvy do NATO a EU, ze starších exponátů zde najdete koncept deklarace nezávislosti psaný Tomášem Garriguem Masarykem, zakrvácenou košili Františka Ferdinanda d´Este, kterou na sobě měl při atentátu v roce 1914, dálnopis Reinharda Heydricha, v němž popisoval první opatření v Praze po svém nástupu do funkce zastupujícího říšského protektora. Stovky let staré dokumenty reprezentuje žádost kata Jana Mydláře o proplacení popravy sedmadvaceti českých pánů na Staroměstském náměstí v roce 1621. Návštěvníci budou moci dále zhlédnout pohřební insignie Přemysla Otakara II., obdivovat se originálům svazků zemských desek pražských, brněnských, olomouckých a opavských.

Po delší době bude opět vystavena v originále tzv. Zlatá bula sicilská, zlatá bula českého krále a císaře Svaté říše římské národa německého Karla IV. či Rudolfův majestát pro evangelické stavy. Obdobně hodnotné exponáty pak zdokumentují zlomové okamžiky vývoje českých zemí až do současnosti, a to včetně washingtonské deklarace a dalších dokumentů českých panovníků a významných osobností.

Některé vzácné listiny mohou být vystaveny pouze jeden měsíc a pak je nahradí kopie. Některé originály naopak budou vystaveny až později a nyní jsou zastoupeny kopiemi.

 

Místo konání: Císařská konírna

Pražský hrad - II. nádvoří
119 01 Praha 1

Vstupné:

Cena: 100 Kč

Snížená cena: 50 Kč

Rodinné vstupné: 200 Kč

 

Adresa: 
Pražský hrad - II. nádvoří
11000 Praha 1
Česká republika
50° 5' 25.9512" N, 14° 23' 54.5496" E
CZ