Typ akce: 
Beseda / seminář
Datum: 
25.08.2018 20:00 - 29.08.2018 13:00

Popis kurzu

  • Cílem intenzivního kurzu je naučit se desatero, které by měl každý fotograf znát. Projdeme společně oblast fototechniky, naučíme se ovládat náš fotoaparát a procvičíme pojmy jako expozice a kompozice. Největší část je věnována praxi, zde se budeme podrobněji věnovat zvláště krajině, portrétu, architektuře a reportážní fotografii. Účastníky naučíme pracovat se světly ve studiu, ale hlavně s přirozeným světlem.
  • Součástí „Letního intenzivního kurzu fotografování“ jsou každodenní diskuze s lektorem a hodnocení pořízených fotografií.
  • Výhodou vícedenního soustředění lidí se stejným zájmem a pod vedením odborníka je možnost hlubšího ponoření do probírané látky a tím i lepšího průniku do tajů fotografie. Důležitá je zde zpětná vazba – každodenní hodnocení nafocených úlovků.
  • Kurz je určen začínajícím i mírně pokročilým fotografům. I těm, kteří si pořídili v nedávné době první zrcadlovku nebo se rozhodují, zda si ji zakoupit.
  • Kurz má tyto části:

Přehled fotoaparátů, nastavení fotoaparátu, ISO, čas, clona
Nastavení expozice v různých situacích
Ohnisková vzdálenost objektivů a její využití
Kompozice a praktické ukázky zajímavých scén
Portrét v exteriéru a v interiéru
Reportážní fotografie
Krajinářská fotografie
Základní úpravy fotografií v grafickém editoru
Výběr a hodnocení pořízených fotografií
Příprava fotografie na tisk

Program kurzu

  • 1. den

19:00 – 20:00 Příjezd. Ubytování. Individuálně večeře.
20:00 – 22:00 Uvítání. Seznámení s programem. Diskuze, evt. hodnocení dovezených fotografií (každý účastník nejvíce 10 fotografií)

  • 2. den: Desatero každého fotografa.

Dopoledne trocha teorie: Volba expozice. Příklady kompozice. Aneb správné nastavení fotoaparátu a výběr vhodného objektivu.
K tomu patří i správné rozvržení prvků ve fotografii.
Odpoledne: Fotografický workshop – prakticky si procvičíme probranou látku v okolí Kašperských Hor.

  • 3. den: Krajinářská fotografie. Architektura.

Krátká teorie. Základy pro krajinářskou fotografii a architekturu. Detail vers celek. Dlouhé vers krátké časy při fotografování vody. Filtry.
Následně vyrazíme na FOTOvýlet podél řeky Vydry a do oblasti vysoké Šumavy. Večerní fotografovní architektury v Kašperských Horách (modrá hodinka, noc)

  • 4. den: Portrét / Reportážní portrét

Teorie a praktická cvičení. Pravidla při fotografování portrétu. Práce se světlem přirozeným, umělým, s odrazkou. Praktické fotografování.

  • 5. den: Základní úpravy fotografií

Probereme základní úpravy fotografií a prakticky aplikujeme na nafocených snímcích. Proběhne výběr fotografií a diskuze nad nimi.

Den má zhruba následující rozvrh, může být však změněn na základě počasí – fotografování východů, západů, evt. noční fotografování.
8:00 – 09:00 Snídaně
9:00 – 12:00 Dopolední program – často teoretická příprava
12:00 – 13:00 Oběd.
13:00 – 19:00 Praktická cvičení v terénu
19:00 – 20:00 Večeře
20:00 – 24:00 Výběr a hodnocení pořízených fotografií / noční fotografování

Ubytování

Zajištěno v moderním Domě fotografů v Kašperských Horách, ve 2–3 lůžkových pokojích s příslušenstvím. V ceně workshopu je ubytování se snídaní. K dispozici tu je kuchyňka s lednicí, můžete si přinést vlastní svačinu i občerstvení.

Stravování

Snídaně je zajištěna v Domě fotografů a je v ceně workshopu. Obědy a večeře jsou realizovány v místních restauracích, nejsou v ceně workshopu. V Kašperských Horách je možné si nakoupit v samoobsluze COOP nebo ve večerce, která má otevřeno do 21h.

Doprava

Individuální – auto, autobus doporučení bude zasláno přihlášeným účastníkům, není v ceně workshopu. Mezi Prahou a Kašperskými Horami je možno využít přímý autobusový spoj (ze Zličína).

Ostatní informace

  • Vhodná je digitální zrcadlovka, digitální fotoaparát s výměnnými objektivy či kompaktní fotoaparát, který má expoziční režimy P, A, S, M.

Přihlášky: https://www.fotoinstitut.cz/45/letni-intenzivni-kurz-fotografovani?termi...

Lektorka: zkušená fotografka Helena Macenauerová se věnuje především fotografii krajiny a lidí na cestách. Ve FotoInstitut.cz je akreditovanou osobou pro zkoušky rekvalifikačního studia Portrétní fotograf a Fotoreportér. V současné době vede většinu FotoExpedic s CK FotoAtlas zaměřených na krajinu, reportáž, zvířata jak po Evropě (Island, Helgoland, Toskánsko), tak do zemí vzdálených (Vietnam, Japonsko, Himálaj, Bhútán). Je spoluzakladatelkou webu FotoAparát.cz.

Adresa: 
Kašperské hory
Česká republika
49° 8' 34.44" N, 13° 33' 22.1904" E
CZ