Nádraží Zahradní Město se otevře 24. září 2021

Nádraží Zahradní Město se otevře 24. září 2021

Správa železnic dokončuje novou železniční zastávku Praha-Zahradní Město a její otevření je plánováno na 24. září 2021. Nové vlakové nádraží umožní pohodlný bezbariérový přestup na tramvajové a autobusové linky MHD a zkrátí cestu lidem z jihovýchodní části Středočeského kraje, kteří se potřebují dostat třeba na Jižní Město, do oblasti Prahy 10 nebo na Žižkov. Na novém nádraží budou zatím zastavovat osobní vlaky linky S9, výhledově (od prosince 2021) také rychlíky linky R17 a spěšné vlaky linky R49. Díky novému nádraží budou vlaky mnohem výhodnější i pro cesty po Praze. Vlakem S9, který jezdí ve všední dny cca každých 15 minut, se nově dostanete ze Zahradního Města až do centra Prahy na Hlavní nádraží za pouhých 12 minut.

Současně se zprovozněním nového vlakového nádraží budou kromě obnovení provozu tramvají v úseku Staré Strašnice – Nádraží Hostivař v podjezdu přímo pod vlakovými nástupišti zřízeny nové zastávky Nádraží Zahradní Město pro tramvaje i autobusy pro zajištění co nejkratšího přestupu mezi vlakem a MHD (realizace proběhne již od 15. 9. 2021). Zároveň budou do nového tramvajového obratiště Zahradní Město prodlouženy spoje páteřní linky 22, dosud ukončené v obratišti Radošovická. Díky tomu pojedou ze Zahradního Města do centra nově všechny spoje linky 22 ve špičkovém intervalu 4 minuty. Kromě linky 22 se ze Zahradního Města dostanete do oblasti Prahy 3 nebo 10 také linkou 26. Současně s těmito změnami bude prodloužena linka 4 o úsek Čechovo náměstí – Kubánské náměstí a noční linka 99 bude zkrácena o úsek Zahradní Město – Nádraží Hostivař.

Na Nádraží Zahradní Město budou zastavovat také autobusové linky 101, 138, 175, 177 a 195, které umožní rychlé spojení na Jižní i Severní Město, do oblasti Malešic, Vinohrad, Petrovic či Spořilova.