Prázdninová pohoda v Račicích nad Berounkou.

Račice jsou malá středočeská vesnice situovaná mezi Berounem a Rakovníkem. Díky své poloze na břehu Berounky a dobré vlakové dostupnosti si ji oblíbili vodáci, ale také ti, kdo chtějí poznávat blízká i vzdálenější atraktivní místa Křivoklátska. Zdejší jez je navíc velmi oblíbeným místem ke koupání.

Kdo by neměl rád půvabnou řeku Berounku a její nádherné okolí. Na jaře a hlavně v létě pravidelně ožívá davy výletníků, rybářů, cyklistů a vodáků, kteří sem jezdí kvůli čisté přírodě a kulturním památkám. Na podzim se stráně podél obou břehů rozzáří pestrými barvami. Své kouzlo řeka neztrácí ani v zimě, kdy krajinu přikryje sněhová pokrývka a navodí klidnou atmosféru.

Jedním z oblíbených rekreačních míst u Berounky jsou Račice. Ve vesnici najdeme zachovalé památky lidové architektury – roubený dům a špýchar. Místní jez odnedávna slouží k příjemnému letnímu koupání. Pokud hledáte ubytování v jeho blízkosti, nabízí se například kemp U Jezu.
 

Pěšky na Křivoklát

Hrad KřivoklátSpojte pobyt u račického jezu s poznáváním známých i méně známých památek. Vydejte se například na královský hrad Křívoklát. U nádraží se napojte na žlutou turistickou značku, lesem dojděte až k hájovně Kolouch a dále na rozcestí Pod Beraníkem. Zahněte vpravo a červená značka vás dovede až do Roztok. Za mostem vystoupáte opět po žluté na vyhlídku Paraplíčko. Odtud uvidíte Berounku i Roztoky jako na dlani. Zbytkem cesty se nechte provést naučnou stezkou Paraplíčko. Vede nenáročným terénem nad Rakovnickým potokem. Informační tabule jsou zaměřeny hlavně na rodiny s dětmi a pojednávají mimo jiné o fauně a floře CHKO Křivoklátsko i historii hradu. Zvlášť pěknou zastávkou je pomník knížete Karla Egona II. z Fürstenberka. Čtrnáct metrů vysoký pískovcový památník stojí na stráni přímo proti hradu, a tak je od něj překrásný výhled.
 
Ze silnice už najdeme snadno vstup na Křivoklát. Hrad s bohatou historií a vzácnými sbírkami má pro turisty brány otevřené celoročně. Nabízí dvě prohlídkové trasy, během nichž máte možnost prozkoumat hrad od sklepa až po půdu. Loňskou novinkou je prohlídkový okruh Na Hradby, který návštěvníkům umožňuje samostatně nahlédnout do interiérů Velké věže a hradebního systému východní části objektu. V každém ročním období se také můžete těšit na zajímavé kulturní akce. Abyste měli na prohlídku dostatek času, na zpáteční cestu do Račic počítejte s vlakem.
 

Poznávání keltské kultury v Nižboru

S vlakem lze zkombinovat i výlet z Račic do Zbečna a Nižboru. Hamousův statek ve Zbečně na vás dýchne atmosférou starých časů. Selská usedlost s roubeným obytným domem zde stojí již od 16. století. Během prohlídky můžete každou sobotu a o svátcích zhlédnout ukázku pečení chleba ve staré peci.

Obec Nižbor v Křivoklátské vrchovině je významná hlavně kvůli baroknímu zámku, v němž se nachází Informační centrum keltské kultury. Poutavá multimediální expozice seznamuje návštěvníky se životem Keltů. Na protějším kopci leží keltské oppidum Stradonice.