Úmrtí člověka, zejména blízkého, je velice náročná životní situace. Zde bychom Vám chtěli poskytnout základní informace, co vše je třeba v souvislosti s úmrtím člověka zařídit.

a) Pohřebné

Pohřebné náleží osobě, která vypravila pohřeb nezaopatřenému dítěti, nebo osobě, která byla rodičem nezaopatřeného dítěte, a to za podmínky, že zemřelá osoba (s výjimkou mrtvě narozeného dítěte) měla ke dni úmrtí trvalý pobyt na území ČR.

Touto jednorázovou dávkou se přispívá na náklady spojené s vypravením pohřbu. Pohřebné je stanoveno pevnou částkou ve výši 5 000 Kč. Příjem rodiny se netestuje.

Bližší informace zde 

Jedná se o dávku ze systému dávek státní sociální podpory, které vyřizuje Úřad práce ČR.

Kontaktní pracoviště ÚP ČR pro Prahu 10 - odkaz zde

b) Sociální pohřby

V případě, že pozůstalí ze závažných sociálních a osobních důvodů nejsou schopni zajistit pohřbení zemřelého, pohřeb (sociální) zajistí obec v souladu se zákonem č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví, ve znění pozdějších předpisů, vyhlášky ministerstva zdravotnictví č. 19/1988 Sb., o postupu při úmrtí a pohřebnictví, ve znění pozdějších předpisů. Sociální pohřeb zajišťuje obec, na jejímž území k úmrtí došlo.

c) Jak postupovat při úmrtí blízké osoby

Ztráta nejbližší osoby je pro každého velkou citovou ránou. Bohužel namísto přemýšlení o lidském osudu musí pozůstalí hned po smrti začít rychle jednat. Proto se nejprve pojďme zaměřit na první okamžiky po smrti blízké osoby.

V případě úmrtí doma je vaší povinností přivolat lékaře, který písemně konstatuje smrt osoby. Následně kontaktujte pohřební službu dle vlastního výběru. Počítejte s tím, že pohřební ústav bude chtít znát totožnost zemřelého, vaši totožnost a zároveň bude chtít smuteční šaty určené pro obřad.

Prvním úřadem, kam byste po úmrtí blízkého měli zajít, je matrika obecního úřadu, kde předáte občanský průkaz zemřelého. Potvrzení lékaře o úmrtí (ohledací list) pošle na matriku lékař. Matrika následně vyhotoví úmrtní list a zašle jej objednateli pohřbu. Ostatní doklady zemřelého jako např. řidičský průkaz, průkaz pojištěnce, cestovní pas, průkaz osoby se zdravotním postižením (TP, ZTP, ZTP/P) předáte v místě jejich vydání. Pokud zemřelý pobíral státní dávky, např. příspěvek na péči, příspěvek na mobilitu atd., ohlaste událost úmrtí v místě, kde mu byla příslušná dávka vyplácena, tzn. na místně příslušné pobočce úřadu práce.

Úmrtí doma:

Je nutné zavolat lékaře, který zesnulého prohlédne a vystaví list o prohlídce (tzv. ohledací list). Po odchodu lékaře zavolejte pohřební službu. Po zavolání pohřební služby je nutno domluvit všechny podrobnosti, pohřební služba následně vyřídí vše požadované za Vás.

Při úmrtí v nemocnici či jiném zdravotnickém zařízení:

Ohledací list vystaví místní lékař a zesnulého obvykle převeze na patologii. Organizace oznámí smrt rodinným příslušníkům. Poté je třeba si vyzvednout osobní věci zesnulého. Převoz a vyzvednutí nutných dokumentů většinou vyřizuje pohřební služba. Na dalším postupu je nutno se s pohřební službou domluvit.

Informace o nároku na pracovní volno:

Když vám zemře manžel, druh nebo dítě, máte ze zákona nárok na dva dny placeného volna a další placený den na pohřeb. V případě úmrtí rodičů, sourozenců, prarodičů, tchána a tchýně, švagra a švagrové, snachy a zetě mají zaměstnanci nárok na jeden placený den volna, a pokud pohřeb zařizujete, ještě den navíc. Totéž platí u vzdálenějších příbuzných, podmínkou však je, že v době úmrtí s Vámi žili v jedné domácnosti.

Úmrtní list:

Úmrtní list bude vydán manželce, rodičům, dětem, prarodičům, vnukům, sourozencům nebo zplnomocněným zástupcům. K ověření právního zájmu by měli tito jmenovaní při objednávání pohřbu doložit rodný nebo oddací list a doklad totožnosti. Úmrtní list bude zaslán doporučeně poštou z příslušné matriky úmrtí do 1 měsíce, pokud není dohodnuto při sjednávání pohřbu jinak.

Přepis změny stavu v občanském průkazu:

Provádí oddělení osobních dokladů na úřadu městské části v místě trvalého bydliště. Nový OP obdržíte do 30 dnů. K žádosti o nový OP se předkládá: Váš OP, úmrtní list (originál). Je nutné vrátit kartu zdravotního pojištění zesnulého na kteroukoliv pobočku příslušné zdravotní pojišťovny.

Podmínky nároku na pohřebné:

Zodpoví příslušné územní pracoviště Úřadu práce

Informace o vdovských, vdoveckých a sirotčích důchodech:

Žadatel uplatňuje nárok na důchod u správy sociálního zabezpečení podle místa svého trvalého bydliště.

Notářské řízení:

K vyřízení dědického řízení budete notářem vyzváni písemně.